Decemberi kerti teendők
2014. december 02. írta: PéGé

Decemberi kerti teendők

A tél első napjai próbára tesznek minket is és a növényeket is. A kisebb bokrok "jégkockába" záródnak, a nagyobb ágak, fatörzsek roppanva törnek el a túlsúly alatt, de ne keseredjünk el, kertünk fái - az ép részekig való metszéssel, csonkolással, favágással - még megmenthetőek!

fagyott tuja.jpg

A megrepedt, eltört ágakat le kell vágni, mert a balesetveszély mellett további károkat is okozhat! Célszerű a beteg részeket és a fagyönggyel vagy egyéb kúszónövényekkel terhelt ágakat is eltávolítani.

A tűlevelűek, tuják, borókák sérülése megelőzhető kötözéssel, ilyenkor a jellegzetes oszlop- vagy kúpformát megőrizve a jég és a hó súlya nem húzza a földre az ágakat.

   ↓ Muskátli - kint maradt télire :(                          Hó és jég teher alatt elhajló hamisciprus 

muskátli jégkocka.jpg

Az egész évben virágzó muskátlik, leanderek és egyéb telelésre váró növényeket tegyük védett, fagymentes helyre. A beteg elszáradó részeket távolítsuk el, sőt a tavasszal esetleges metszést is elvégezhetjük ilyenkor - így kisebb helyen is elférnek. 

A kültéri kaspókban és alátétekben is kárt okozhat a megfagyott víz, az alátét megfordításával, a kaspó és a növény becsomagolásával (szalma, fátyolfólia, fenyőágak, stb.) védekezhetünk a jégkár ellen.

Az automata öntözőrendszerek téliesítésével nem várhatunk tovább! A tartós fagy komoly károkat tud okozni!

Készüljünk fel a síkosságmentesítésre - állítsuk készenlétbe a hólapátot, seprűt és a zeolitot (növény és környezetkímélő "útszórósó").

Tervezzük meg a ház és a kert téli dekorálását! A kültéri lámpa füzéreket ne vigyük túlzásba, tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb több! A szalma nem csak védi a kaspókat és növényeket, de hangulatos karácsonyi kisugárzása van, apróbb kedves díszekkel és kellékekkel egyedivé és ünnepélyesé tehetjük kertünket.

jegesrágó.jpg

Gondoljunk kerti segítőinkre és töltsük fel a madáretetőket! Csiszoljuk meg a szánkók talpát és éleztessük meg a korcsolyákat - készüljünk fel a fehér karácsonyra és a téli örömökre!

Jeges kecskerágó termés - káros az egészségre!

fotó: Spáda Ágnes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása